Psykiatrisygehus i Slagelse

GAPS – Psykiatrisygehus i Slagelse

Med 44.000 m2 er det nye psykiatrisygehus det største psykiatribyggeri i nyere tid og indeholder plads til 190 patienter fordelt på både almenpsykiatrisk, retspsykiatrisk og sikrede afsnit. Herudover er opført idræts- og svømmefaciliteter samt et videncenter til forskning og undervisning. Projektet er opført i fagentrepriser.

Der har foregået et stort forarbejde i samarbejde med sygehusets personaler, der på den anden side også har måttet ændre på vanetænkninger omkring indretning af arbejdsforhold m.v.

GAPS_Side_04
Billedkunstneren Malene Landgreen og Digteren Ursula Andkjær Olsen har forestået udsmykning af vægge med farvesætning og poesi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Husets enkelte afsnit er indrettet til hver 12 patienter og er samlet omkring fællesfaciliteter for behandling, aktiviteter, idræt og madlavning. Disponeringen understøtter nye organisationsmodeller i fremtidens psykiatri.

Psykiatrisygehus med helende arkitektur – et byggeri på patienternes præmisser og til gavn for personalet

Helende arkitektur har været et princip for byggeriet. Patienterne har adgang til udearealer og natur og er omgivet af naturligt lys, stimulerende farver og materialer. De bærende idéer i projektet er bla.:

  • helende arkitektur og ‘recovery’-princippet
  • transparens og nærhed mellem mennesker og funktioner
  • generallitet og fleksibilitet i de enkelte rum og afsnit
  • hieraki i rumlighed og stimuli

Parken omkring psykiatrisygehuset er offentligt tilgængelig. Herved reduceres patientens følelse af at være lukket inde. Tværtimod oplever de større bevægelsesfrihed og tilknytning til det omkringliggende samfund.

En væsentlig del af behandlingen for en række psykiatripaienter er vedligeholdelse af sociale kompetencer og helt almindelige daglige gøremål – madlavning, tøjvask m.m. Men også sport og bevægelseaktiviteter er med til at øge den enkeltes selvopfattelse og fysik.

Projektet indeholder en række idrætsfaciliteter, 2 sportshaller, svømmehal og tilsvarende udendørs sportsanlæg.
Projektet indeholder en række idrætsfaciliteter, 2 sportshaller, svømmehal og tilsvarende udendørs sportsanlæg.

 

Projektet indeholder en række idrætsfaciliteter, herunder 2 sportshaller, svømmehal og tilsvarende undendørs sportsanlæg. Overalt er der fokus på sikkerhed og overskuelighed for både patienter og personale, hvilket sikrer anvendelse af faciliteterne.

Udgangspunktet for udviklingen af det nye psykiatrisygehus kan sammenfattes i en enkel sætning: Hvad der er godt for os alle, er også godt for psykiatriske patienter. Og hvad er godt for patienterne, er også godt for personalet. Et bedre arbejdsmiljø er en af de forventede gevinster. Det har så betydet, at personalet har måttet indstille sig på ændrede arbejdsforhold med åbne kontorer, afskaffelse af allokering til bestemte arbejdspladser og computere.

Det nye psykiatrisygehus i Slagelse blev indviet af H.K.H Kronprinsesse Mary mandag d. 24. august 2015

Purmo Hygiene radiatorer i GAP psykiatrisygehuset

Purmo Hygiene er uden konvektionslameller, toprist og sideplader. Velegnet til sygehuse, plejehjem og andre steder hvor der er krav om høj hygiene og rengøringsvenlighed. Purmo Hygiene radiatorer kan på forespørgsel leveres med indbygget ventilsystem.

PROJEKTTEAM
Karlsson arkitekter & VLA (arkitekter og totalrådgivere),

Moe AS, NNE Pharmaplan & Cenergia (ingeniører) Schønherr (landskabsarkitekt) Bartenbach (belysning) Malene Landgreen & Ursula Andkjær Olsen (kunstnerisk udsmykning)

BYGHERRE
Region Sjælland

LOKALITET
Slagelse, Danmark

PROGRAM
Nyt psykiatrisk sygehus for almen & retspsykiatri, samt den landsdækkende sikrings afdeling, sportsfaciliteter, videncenter og undervisninglokaler. Sygehuset omfatter 194 sengepladser samt arbejdspladser for ca. 650 ansatte.

AREAL
44.000 m²

STATUS
Indviet 2015

Foto: Karlsson Arkitekter, Jens Lindhe
Ursprungelig tekst: Terkel Grum-S