GAPS – Psykiatrinen sairaala Slagelsessa

Valtava 44 000 m² kokoinen uusi psykiatrinen sairaala on alan suurin rakennusprojekti. Potilaspaikkoja on 190 potilaalle jaettuna sekä yleis- että oikeuspsykiatrisiin osastoihin sekä turvaosastoihin. Lisäksi kokonaisuuteen kuuluu urheilu- ja uintirakennuksia sekä osaamiskeskus tutkimukselle ja kehitykselle. Projekti on toteutettu ammattilaisurakkana.

Laajat esityöt on toteutettu yhteistyössä sairaalan henkilökunnan kanssa. Tämä auttoi osaltaan muuttamaan tavanomaista ajattelutapaa m.m. työolosuhteiden suunnittelun kohdalla.

Kuvataiteilija Malene Landgreen ja runoilija Ursula Andkjær Olsen ovat esittäneet koristelua värienasettelun ja runouden avulla.
Kuvataiteilija Malene Landgreen ja runoilija Ursula Andkjær Olsen ovat tehnet ehdotuksen koristeista, jotka perustuvat värien asetteluun ja runoteen.

Kiinteistön yksittäiset osastot on sisustettu 12 potilaalle ja niissä on apuvälineitä hoitoihin, aktiviteetteihin, urheiluun ja ruoanlaittoon. Jäsennys tukee tulevaisuuden psykiatrian uusia organisaatiomalleja.

Psykiatrinen sairaala parantavalla arkkitehtuurilla – kiinteistö potilaiden edellytyksin ja henkilökunnan hyödyksi

Parantava arkkitehtuuri on ollut projektin ohjaava periaate. Potilailla on mahdollisuus ulkotiloihin ja luontoon, he ovat luonnollisen valon, stimuloivien värien ja materiaalien ympäröimiä. Projektin kantavia ideoita ovat muun muassa:

  • parantava arkkitehtuuri ja ”recovery” -periaate
  • läpinäkyvyys ja läheisyys ihmisten ja toimintojen välillä
  • joustavuus yksittäisissä tiloissa ja osastoissa
  • hierarkia tilassa ja ärsykkeet

Psykiatrisen sairaalan ympärillä oleva puisto on yleisessä käytössä. Sillä tavalla vähennetään potilaiden tunnetta lukkojen takana olemisesta. Sitä vastoin he kokevat suurempaa liikkumisen vapautta ja tuntumaa ympäröivän yhteiskunnan kanssa.

Olennainen osa ison joukon psykiatristen potilaiden hoidosta on sosiaalisten taitojen ylläpitämistä ja aivan tavallisia arkipäiväisiä askareita – ruoanlaittoa, pesua ym. Mutta jopa urheilu- ja liikkumisaktiviteetit ovat mukana lisäämässä yksilön itsekäsitystä ja fysiikkaa.

Projekti sisältää ison joukon urheilutiloja, niiden joukossa kaksi urheiluhallia, uimahalli ja vastaava urheilulaitteisto ulkona.
Projekti sisältää ison joukon urheilutiloja, niiden joukossa uimahalli, kaksi urheiluhallia ja vastaava urheilulaitteisto ulkona.

Projekti sisältää ison joukon urheilutiloja, niiden joukossa uimahalli, kaksi urheiluhallia ja vastaava urheilulaitteisto ulkona. Kaikkialla keskiössä on turvallisuus ja selkeys sekä potilaille että henkilökunnalle, mikä varmistaa tilojen turvallisen käytön.

Uuden psykiatrisen sairaalan kehityksen lähtökohta voidaan tiivistää yksinkertaisesti: Se, mikä on hyväksi meille kaikille, on myös hyväksi psykiatrisille potilaille ja se, mikä on hyväksi potilaille on myös hyväksi henkilökunnalle. Parempi työympäristö on yksi odotettavissa olevista hyödyistä. Tämä on myös merkinnyt, että henkilökunnan on pitänyt sopeutua muuttuviin työolosuhteisiin avoimessa konttorissa, missä ei enää ole määrättyjä työpisteitä ja tietokoneita.

Hänen kuninkaallinen korkeutensa kruununprinsessa Mary on vihkinyt uuden psykiatrisen sairaalan käyttöön 24. elokuuta 2015.

 

Purmo Hygiene -radiaattorit psykiatrisessa sairaalassa

Purmo Hygiene -radiaattoreissa ei ole konvektiolamelleja, päälliritilää ja kylkipaneeleita. Malli soveltuukin hyvin esimerkiksi sairaaloihin ja hoitokoteihin sekä muihin paikkoihin, missä on korkeat vaatimukset hygienialle ja yksinkertaiselle puhtaanapidolle. Purmo Hygiene -radiaattoreita voidaan kysyttäessä toimittaa sisäänrakennetulla venttiililaitteistolla.

PROJEKTITIIMI
Karlsson arkkitehdit & VLA (arkkitehdit ja kaikki neuvonantajat),

Moe AS, NNE Pharmaplan & Cenergia (insinöörit) Schønherr (maisema-arkkitehti) Bartenbach (valaistus) Malene Landgreen ja Ursula Andkjær Olsen (taiteellinen koristelu)

RAKENNUTTAJA
Region Sjælland

PAIKKA
Slagelse, Tanska

OHJELMA
Yleis- ja oikeuspsykiatrian uusi psykiatrinen sairaala sekä valtakunnallinen turvaosasto, urheilumahdollisuudet, osaamiskeskus ja opetustilat. Sairaala sisältää 194 sänkypaikkaa sekä työpaikat n. 650 työntekijälle.

PINTA-ALA
44 000 m²

STATUS
Avattu 2015

 

Kuva: Karlsson Arkkitehdit, Jens Lindhe
Alkuperäinen teksti: Terkel Grum-S