ALFABETUL CULORILOR PENTRU O CASĂ ARMONIOASĂ
O casă armonioasă nu înseamnă doar așezarea obiectelor de mobilier la locul potrivit. Stilul și culorile folosite în amenajarea interioară trebuie să fie în armonie unele cu celelalte, dar și cu personalitatea celor pentru care spațiul respectiv reprezintă ”acasă”. Selecția culorilor este foarte importantă, dar aceasta nu se limitează doar la culorea pereților sau a mobilei de bucătărie; esențială este și culoarea radiatoarelor.
PURMO oferă posibilitatea de a comanda un radiator în oricare dintre culorile RAL sau speciale, disponibile în paletarul de culori.
Și pentru a veni în sprijinul tuturor iubitorilor de amenajări interioare, profesioniști sau amatori, vă prezentăm schemele de bază pentru combinarea culorilor.
Vă amintiți probabil, din copilărie, de la primele ore de desen, despre steaua și roata culorilor. Dacă steaua culorilor reprezintă cea mai simplă formă de a învăța culorile primare și culorile secundare, roata culorilor oferă și răspunsuri la întrebarea privind combinațiile potrivite de culori.
CULORI COMPLEMENTARE
Alegerea culorilor complementare este cea mai simplă variantă de combinare a culorilor. Culorile complementare sunt două culori diametral opuse în roata culorilor. De obicei, în acest caz, o culoare acționează ca nuanță dominantă, iar cealaltă ca accent. Exemple: rosu și verde, albastru și portocaliu, galben și violet. Atenție: aceste combinații sunt extrem de contrastante, de aceea sunt utilizate în doze mici și atunci când se dorește evidențierea unui anumit element.
CULORI COMPLEMENTARE DIVIZATE
Dacă vă place ideea culorilor complementare, dar vi se pare puțin prea îndrăzneață, puteți opta pentru o variantă de culori complementare divizate. Pentru a obține această schemă de culori, alegeți mai întâi nuanța de bază. Apoi, în loc să alegeți culoarea direct opusă nuanței de bază, alegeți două nuanțe aflate de o parte și de cealaltă ale culorii opuse. Aceste două nuanțe vor oferi un sentiment de echilibru în încăpere.
CULORI ANALOG
Schema de culori analog se referă la utilizarea a trei culori „vecine”, aflate la rând pe roata culorilor. În general, două dintre culori vor fi culori principale, iar a treia nuanță va fi un amestec de două culori secundare. Exemple: roșu – portocaliu – galben sau roșu – violet – albastru. Cheia aplicării cu succes a acestei scheme de culori este proporția. Regula de bază este proporția de 60 – 30 – 10. O culoare va fi dominantă, una va susține culoarea dominantă, iar a treia, cea mai vie culoare, va fi folosită ca accent.
TRIADA DE CULORI
Triadele de culori presupun utilizarea a trei culori aflate la distanță egală între ele în roata culorilor. Cele trei culori primare (roșu, albastru și galben) sunt un exemplu excelent de utilizare a acestei tehnici. Acest tip de aranjare a culorilor este foarte îndrăzneț și este cel mai des întâlnit în amenajarea camerei copiilor.
CULORI ÎN DREPTUNGHI
Schema culorilor în dreptunghi folosește patru culori dispuse în două perechi complementare. Această schemă de culori oferă un set bogat de combinații de culori. În general, una dintre culori este primară, una secundară și celelalte două sunt folosite ca accent sau, cum se mai spune, ”să spargă culoarea” care domină amenajarea interioară.
CULORI ÎN PĂTRAT
Schema culorilor în pătrat este foarte asemănătoare cu cea a culorilor în dreptunghi. Această schemă folosește tot patru nuanțe, dar acestea nu mai sunt perechi de culori complementare, ci culori distribuite uniform în roata culorilor. Pentru a schimba intensitatea nuanțelor folosite în designul interior, puteți alege două nuanțe în culori neutre și două în nuanțe mult mai expresive.
Dacă doriți să vedeți cum va arăta un radiator colorat într-o anumită încăpere, înainte de decizia de achiziționare a acestuia, descărcați aplicația gratuită Purmo SmartBox, disponibilă pentru Android și iOS.